Dolly

Dolly

Provläs den här och tusentals andra böcker i Bokus Play - det smarta abonnemanget för e-böcker:
  1. Från endast 79 kr per månad
  2. Ingen bindningstid - avsluta när du vill
  3. Rabatter och förmåner hos Bokus och Akademibokhandeln
På ålderns höst börjar 83-åriga Franklin och hans 71-åriga livspartner planera sin sorti. De känner sig nöjda med det liv de levt tillsammans, lyckligt och stilla. Men oense om ett avskedsbrev ska skrivas eller inte skjuter de fram sitt gemensamma självmord på obestämd tid. Plötsligt en dag så ringer försäljaren Gwendolyn på dörren och parets tillvaro förändras i ett andetag. Hur väl känner vi de människor vi delar vårt liv med och hur påverkar våra val de vi älskar?

Alice Munro skriver lika skickligt som subtilt om de mänskliga relationernas underliggande kaos och om den ensamhet som på ett eller annat sätt drabbar oss alla. Dolly är ett utmärkt exempel på varför Munro 2013 förärades med Nobelpriset i litteratur, med en motivering som löd "Den samtida novellkonstens mästare"

Han kom ut igen och ropade till oss att bilverkstan hade stängt.
Det var inget annat att göra än att be henne stanna och äta middag och övernatta. Hon ursäktade sig tusen gånger men blev lite mer avspänd när hon väl satt ner med ännu en cigarett. Jag började förbereda middagen. Franklin hade gått för att byta om. Jag frågade om hon ville ringa hem.
Hon sa ja, det var bäst.

Novellix ger ut noveller; nyskrivet och klassiker, en novell per bok. Läs mer på novellix.se.