Vit död

Vit död

3 stjärnor av 5 möjliga

Vit död Vit död Vit död Vit död Vit död
(3)
Provläs den här och tusentals andra böcker i Bokus Play - det smarta abonnemanget för e-böcker:
  1. Från endast 79 kr per månad
  2. Ingen bindningstid - avsluta när du vill
  3. Rabatter och förmåner hos Bokus och Akademibokhandeln
Första boken i Helgi Reykdal-serien, som tar vid efter de bästsäljande böckerna om Hulda Hermansdóttir

»Ragnar Jónasson behärskar nordic noir-genren till fullo.« Financial Times

1983. Ett gammalt sjukhus i Akureyri på norra Island, tidigare använt som tuberkulossanatorium. En morgon hittas den äldre sjuksköterskan Yrsa brutalt mördad på sitt kontor, med två fingrar avskurna. Kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir och en överordnad kollega, Sverrir, skickas dit för att utreda fallet. Det finns fyra misstänkta, varav en är huvudläkaren Fridjon. Men mindre än en vecka efter det första mordet hittas även Fridjon död, till synes efter ett fall från en balkong. Sverrir bedömer det som självmord.
2012. Helgi Reykdal är en ung polis som pluggat kriminologi i England och nu ska fullborda sin avhandling om de olösta morden i Akureyri. Han har också erbjudits ett jobb på Reykjavik-polisen - den tjänst Hulda Hermannsdóttir just är på väg att pensioneras från. Under avhandlingsarbetet träffar Helgi de misstänkta från 1983, även om alla inte är beredda att prata om fallet. När en av dem, Tinna, hittas mördad i sin säng bestämmer sig Helgi för att tacka ja till jobbet på polisen. Han är nu fast besluten att till sist lösa det 30 år gamla mysteriet med sjukhusmorden i Akureyri.

RAGNAR JÓNASSON [f. 1976] är det senaste stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya »Nordic noir«-författarna. Mörkret, den första boken om Hulda Hermannsdóttir, hyllades av kritikerna och blev en internationell storsäljare. Mörkret utspelar sig i slutet av Hulda Hermannsdóttirs karriär, medan de följande böckerna i serien, Ön och Dimma, är förlagda till ett tidigare skede i hennes liv. Vit död är första boken i en ny serie, där polisen Helgi Reykdal får ta över huvudrollen från Hulda Hermannsdóttir.

Om Ragnar Jónasson & Hulda Hermannsdóttir-serien:

»Mörkret är en fantastisk deckare. Jag sträckläste den.« Anna-Karin Ferm, SVT Go kväll

»Ragnar Jónasson har en otäck förmågaatt bygga upp skrämmande scener.« Lotta Olsson, DN

»Ragnar Jónassons mästerliga serie är en milstolpe inom modern kriminallitteratur.« The Times