Förbjuden frukt från ett fruset träd

Förbjuden frukt från ett fruset träd

Uppläst av Björn Ranelid

5 stjärnor av 5 möjliga

Förbjuden frukt från ett fruset träd Förbjuden frukt från ett fruset träd Förbjuden frukt från ett fruset träd Förbjuden frukt från ett fruset träd Förbjuden frukt från ett fruset träd
(2)
Lyssna på den här och tusentals andra böcker i Bokus Play - det smarta abonnemanget för ljudböcker:
  1. Från endast 79 kr per månad
  2. Ingen bindningstid - avsluta när du vill
  3. Rabatter och förmåner hos Bokus och Akademibokhandeln
Pojken ligger i sin moders nakna famn. Ett hjul av eld rullar genom rummet. I den mörka källaren stampar skammen.Förbjuden frukt från ett fruset träd är en bred uppväxtskildring från 1900-talet. Två familjer och deras söner står i centrum. Fredrik Hansen, född på Fyn före kriget, har en far som skälls för att vara zigenare och modern är judinna. De har ett hönseri som bränns ner av nazistsympatisörer på fyrtiotalet och familjen flyttar till Malmö.

Den andre pojken, Viktor Nilsson, får vi följa från begynnelsen. Han föds på Österlen 1958 och växer upp på sina föräldrars bondgård. Det är han som smakar den förbjudna frukten och det tynger hans axlar under hela uppväxten. Vem eller vilka ska han gå till med sin svåra hemlighet?

Viktor utbildar sig till trädgårdsmästare och börjar odla både blommor och rotfrukter. Han är framgångsrik i sin verksamhet och får namnet Blomsterkungen. Han lär känna Fredrik och Astrid Hansen som flyttat till Österlen. Fredrik är pensionerad matematikprofessor och hustrun är jurist. När Viktor Nilssons pappa och mamma dött blir han varse den grymma sanningen om sitt och familjens liv. Han har skrivit dagbok sedan han var elva år. En dag lämnar han över sina dagböcker till Fredrik Hansen. Då är Astrid drabbad av demens. Från den stunden börjar ännu en fas i dramat vars upplösning är utan nåd.

I Björn Ranelids nya roman blandas fantasin med handfast realism. Det doftar jord och eld, kåda från kärnveden i en tall och choklad från Mazettifabriken i Malmö. Det handlar om svek och skam och om att kunna uthärda livet, människans ständiga och trogna följeslagare.