Dumpad

Dumpad

Uppläst av Jonas Lööf
Lyssna på den här och tusentals andra böcker i Bokus Play - det smarta abonnemanget för ljudböcker:
  1. Från endast 79 kr per månad
  2. Ingen bindningstid - avsluta när du vill
  3. Rabatter och förmåner hos Bokus och Akademibokhandeln
Ahmed gjorde allt för att passa in i det svenska samhället. Tretton år gammal levde han ett vanligt liv, han lekte med vänner och gick i skolan. När han fick följa med på en resa till Somalia för att träffa sina släktingar blev han först glad. Men strax efter ankomsten byttes glädjen ut mot rädsla och sorg. Ahmed övergavs i Mogadishu.

Han bestämde sig för att fly landet och efter ett år av slavarbete lyckades han ta sig till Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där närmaste svenska ambassad låg. Han saknade pengar, pass och rättigheter men hade åtminstone lite hopp. Väl på ambassaden fick han beskedet att föräldrarnas signatur var nödvändig för att han skulle få komma hem. Men de var inte villiga att skriva på. Han var strandsatt utan möjlighet att komma hem.

Efter ännu ett år av ovisshet fick journalisten Per Brinkemo höra talas om den övergivna pojken. Han letade reda på Ahmed och skrev om fallet i media. Det visade sig att allt som krävdes för att myndigheterna skulle få hem Ahmed var lite medieuppmärksamhet.

"Dumpad" är Ahmeds berättelse om sin tvååriga kamp för att komma hem till Sverige efter att ha blivit lämnad av sina föräldrar. Det är en upplevelse som alldeles för många barn kan relatera till och som än idag, nästan 20 år senare, är aktuell. En gripande berättelse som inte lämnar ett öga torrt.