Böcker om miljön och klimatkrisen

Klimatguider för barn & ungdom

 • Så förändrar vi allt! : guide för en ung människa som vill skydda planeten och sina medmänniskor

  Naomi Klein, Rebecca Stefoff

  Unga leder vägen till klimaträttvisa! Efter en rad inflytelserika bästsäljare kommer Naomi Klein med sin första bok riktad till unga läsare, från 12 år och uppåt. Så förändrar vi allt! är en engagerande och inspirerande guide till den som vill förstå och bekämpa klimatförändringarna i vår tid. Stigande temperaturer, superstormar och utrotningshotade djurarter klimatförändringarna är verkliga och många av dess förödande följder är synliga redan i dag. Den goda nyheten är att det finns något vi alla kan göra åt saken. Naomi Klein skildrar hur Greta Thunberg och andra unga aktivister runtom i världen tar kampen mot fossilbolag och politiker, för en rättvis framtid. Boken ger läsaren en verktygslåda för förändring, från att påverka skolan till konst, konsumentmakt och olika sätt att demonstrera.En No Logo för nästa generation!"Här får de unga läsarna en grundlig och spännande genomgång av hur vi hamnat där vi hamnat, vilka faktorer har drivit på klimatkrisen och varför ingen har dragit i nödbromsen för länge sedan. (...) Språket passar de unga läsarna bra, det är konkret men ändå faktaspäckat och läsaren uppmanas till att ta ställning och agera. 292 sidor kan avskräcka de ovana läsarna, men boken är ändå lätt att plöja igenom och ämnet är rykande färskt." BTJ, Camilla Appelgren"Men en av styrkorna i Kleins och Stefoffs bok är att den inte bara talar om desperata hot mot själva livet, utan om att rädda det som är vackert och underbart på jorden. (...) Tilltalet är stundtals outhärdligt i sin upproriska hoppfullhet. Men "Så förändrar vi allt!" är inte litteratur, det är en ren aktivisthandbok och en form av uppvigling - och som sådan är den bland det mest livsbejakande och uppfordrande jag kommit i kontakt med på mycket länge" Dagens Nyheter, Kristina Lindquist

 • Planeten, klimatet & framtiden : vad kan vi göra?

  Anja Gatu, Åsa Callmer

  Varför har vi en klimatkris? Och vad kan vi göra åt den? Den här boken förklarar på ett lättbegripligt sätt hur vi människor påverkar klimatet och planeten, och vad vi tillsammans kan göra annorlunda. Boken blandar fakta och filosofiska frågor med tips och inspiration för hur man kan påverka och förändra, och tar barnens frågor och oro inför framtiden på allvar.Boken ger också hopp - genom förståelse för varför vi har hamnat där vi är idag och vad vi behöver förändra hittar vi handlingskraft och engagemang. Fokus ligger på vuxenvärldens ansvar och hur barnen kan påverka de vuxna att göra saker annorlunda för en hållbar framtid där vi tar bättre hand om vår planet.Åsa Callmer har forskat om hållbar omställning och hållbar konsumtion och disputerade 2020 vid KTH i Stockholm. Anja Gatu är ekonomisk-historiker, journalist och barnboksförfattare.

Böcker om biologisk mångfald

Kokböcker med klimatsmart mat

 • Middagskompassen : Naturskyddsföreningens hållbara och klimatsmarta kokbok

  Zeina Mourtada, Paul Svensson

  Slutsåld

  Bästa möjliga maten för oss och vår planet - hur ska man tänka? I Middagskompassen visar Paul Svensson och Zeina Mourtada hur man kan njuta av riktigt god mat samtidigt som man tar hänsyn till vår planet. Med sina inspirerande vardagsrecept sätter de goda rätter på bordet. De 80 recepten är välsmakande, lättlagade och klimatsmarta. Tillsammans med Naturskyddsföreningen har de skrivit en matbok som ger oss den hjälp vi behöver för att kunna fatta bra beslut. Hur använder man hela råvaran? Hur minskar man på matsvinnet? Och hur hittar man ett hållbart sätt att laga mat? Här finns svaren: God mat för planeten, god mat för dig.

 • Rädda maten! : manual för minskat matsvinn

  Paul Svensson, Christofer Ekman

  Klimatsmarta recept som minskar matsvinnet.Vi slänger mer än en tredjedel av all mat som produceras i världen. Är det inte dags att börja agera mot matsvinnet? Som svar på den frågan föddes idén om restaurangen Retaste, där kockarna Paul Svensson och Christofer Ekman fångade upp råvaror som var på väg att bli sopor och lagade till dem på bästa sätt. I den här kokboken får du ta del av 80 klimatsmarta recept och tips som minskar matsvinnet i ditt hem. Tillsammans gör vi skillnad!

 • Vego i världsklass : hållbar mat för en aktiv livsstil

  Linda Bakkman, Gustav Johansson, Anna Richert

  Vego, mätt och stark. Känns det som en omöjlig kombination? Det är det inte!Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och visar att vego är så mycket mer än bara sallader. Här får du veta varför ett grönt proteinskifte är så viktigt, vilka näringsmässiga utmaningar du ställs inför och hur du på ett konkret sätt kan komma runt dem. 120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo vegetariska recept hjälper dig på vägen. Alltifrån snabba mellanmål till smarta storkok som ger tillräcklig energi och mättnad för att du ska kunna träna hårt och leva ett aktivt liv men samtidigt ställa om till mer hållbara kostvanor. Du får lära dig hur du proteinboostar din måltid med vegetabilier och vad du ska tänka på när det gäller smak och konsistens. Några av våra allra mest framgångsrika idrottare och OS-medaljörer delar dessutom med sig av sina egna resor mot en grönare tallrik. Kan de dra ner på köttet så kan du!

Böcker för att dämpa klimatångesten