Användarprofil Jonny Hylander / Betyg & recensioner / Landet som inte längre är

Recension av Jonny Hylander

Recenserad produkt

En vemodig bildbok.

17 januari 2017

För oss som bor på landet och har bildböckerna av Sune Jonsson i vårt minne är Peter Gerdehag en dokumentalist som för traditionen med landsbygdens dokumentation vidare på ett värdigt sätt.

På en finstämt och vemodigt sätt beskriver han i bokens text och bilder några av de sista småskaliga mjölkbönderna i Småland. Vi som själva mjölkat kor vet vad det handlar om, ett dagligt slit utan slut. En bundenhet och ett beroende av djuren som få storstadsmänniskor förstår. Jag tror Peter Gerdehag på ett bra sätt tydliggör att det är bönderna som med djuren och sitt arbete skapat landskapet. Försvinner djuren och människorna försvinner fort det öppna landskapet och ersätts med skog. Tyvärr förstår nog inte länsstyrelsens hantlangare och djurtillsynspersonal från städerna detta när de med tumstockar i högsta hugg går till frontalangrepp mot det gamla bondesamhället.

Bilderna är så gott som genomgående i färg, trycket är perfekt och inget finns att invända.

Men ändå infinner sig ett vemod när jag lägger ned boken. Tankarna går till de människor som hela sitt liv, likt bönderna i boken, på ett lågmält sätt arbetat och verkat i det tysta utan åthävor och utan stora ord. De har verkat på vår jord en tid och efter ett tag försvunnit ut i skuggorna, ihågkomna av få.

Men det är kanske det som kännetecknar bra litteratur?

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej