Användarprofil Morpheus / Betyg & recensioner / Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

Recension av Morpheus

Fin och klok självbiografi

16 juli 2021

Jag upptäckte Natthiko genom hans två sommarprat i P1. Och då de råkar tillhöra mina favorit-sommarprogram blev jag intresserad av hans bok, "Jag kan ha fel". En bok där han fått hjälp av Caroline Bankler och Navid Modiri som har samlat ihop, skrivit ner och finslipat saker Natthiko har sagt i sina föreläsningar, sina Sommarprat och i sin pod.

Och har man, soFm jag, lyssnat på hans sommarprat är det mycket som kommer igen. De utgör de stora delarna utav boken som är en sorts självbiografi blandat med lektioner och observationer och, för att använda bokens undertitel" andra visdomar från Natthikos liv som buddhistmunk".
Man kan se det som en "extended cut" av Sommarpraten, men det är inte svårläst för det. Boken är i kapitelform som kortare och med humanism och en lagom dos humor beskriver nyckelhändelser och lärdomar ur Natthikos liv. Och då kapitlen sällan är långa, en del är bara på två-tre sidor, gör att man lätt plöjer igenom boken och tänker "bara ett kapitel till".
För det är en riktigt trevlig och ofta mysig bok att läsa, även om den har sina sorgliga stunder, bland annat då Natthiko berättar om sin fars död och sin egen ALS diagnos. Men sådant tillhör livet, och ger också Natthiko (och oss läsare) en möjlighet att dra nytta av det han lärt sig som buddhistmunk.
För här finns många kloka visdomsord som är både uppmuntrande och nyttiga att höra. Vilket på det hela tager resulterat i en av de bästa biografier jag läst och även en inkörsport om man är intresserad av att lära sig mer om buddhismen.
Rekommenderas varmt.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej