Användarprofil Jonny Hylander / Betyg & recensioner / Theodor Scheerer. Jahre des Aufbruchs

Recension av Jonny Hylander

Recenserad produkt

Theodor Scheerer. Jahre des Aufbruchs
Inbunden (hardback)

Bortglömd Leica-fotograf

24 oktober 2014

Vi är många som läst den nu utgångna klassiska boken "Leica och Leica-systemet" av Theo M. Scheerer i svensk översättning av Sune Jonsson, det svenska dokumentärfotografen. Många har säkert likt mig inspirerats av fotografen och av hans opretentiösa text. Som Sune Jonsson skriver: "Boken har en mycket personlig ton, och dess mål är bilden med personlig ton.". Många har likt mig sökt mer information om författaren Theo M. Scheerer. Vi visste bara det som står på den svenska översättningen: "tragisk bortgången 1961".

Nu ges en fotobok ut med bilder från Theos M. Scheerers omfattande fotoarkiv. Dessutom kompletteras bilderna med ett förord från hans dotter (som vi ser på många bilder i Leica-boken) och ytterligare en omfattande redogörelse över fotografens levnadshistoria och tragiska livsöde.

Bilderna som nu publiceras är ett betydande tidsdokument med konstnärliga kvalitéer över en tid som många av oss kommer ihåg, 50-talet. Bilderna enkla med sparsam komposition. Men för oss som beundrat Theo M. Scheerers verk är det också styckvis mycket smärtsamt att läsa texten om den bortglömda fotografen. Under krigsåren var han medlem i SS och verksam som frontfotograf vid ett propagandakompani (pk).

Boken förklarar mycket och svarar på en del frågor om Theo M. Scheerers livsöde, men ger också upphov till tankar om hur sammansatta personligheter vi människor har och hur vi hela tiden måste ändra på våra förutfattade åsikter om varandra.

Bokens tryck har hög kvalitet och boken är definitivt värd att köpa!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej