Du är här: Start / Betyg & recensioner / Livets tunna väggar
Betyg & recensioner för

Livets tunna väggar (Inbunden)

Kundbetyg 5

(47 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Humanism i naturvetartappning

Urban Morén, 30 december 2020

En bok som underfundigt låter ekorren Ratatosk förmedla budskap till oss människor i Midgård om tillståndet i Yggdrasils ask som "utstår värre men än människor veta," som Snorre beskrev det i Eddan. Nina Burton lättar på förlåten till alla de kunskaper vi behöver för att inse att vi alla hör ihop. Alla biologiska varelser är beroende av varandra - för mig är "Livets tunna väggar" en lågmäld stridsskrift i stil med Gretas liknelse om att "Our house is on fire - Listen to the science!" Och vi får en känsla av att de tunna väggarna lätt kan brinna ned. När jag tagit del av Burtons stillsamma maning, vill jag gärna skicka den vidare. Det kan inte vänta! Alla måste få läsa budkavlens meddelande i ofärdstider, en modern form av "Rid i natt!" Jag beställde sex stycken av "Livets tunna väggar" till mina barn.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bildning.

Bertil Carlsson, 2 oktober 2020

En underbar liten bok att läsa stycken ur. Stor kunskap förmedlas i det lilla sammanhanget. Kan varmt rekommenderas som kvällsläsning.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En bok för alla

Birgitta Winbäck, 26 oktober 2021

En riktig läsupplevelse om livets storhet i det lilla. En bok som är både välskriven och medryckande. En present som passar i alla sammanhang.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs Livets tunna väggar!

Monika Nordh, 11 december 2020

Trots att jag levt mer än åttio år har jag fått så många, för mig okända, kunskaper om det stora och lilla livet på ett så enkelt och vackert sätt!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fascinerande

Sol , 24 november 2020

Lärorikt och tankeväckande. Har rekommenderat denna bok till flera av mina vänner! Fakta läggs fram på ett enkelt och intressant sätt.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

1bok2katter3kopparte tycker:

Anna, 10 november 2020

Om denna ljuvliga bok var choklad skulle den vara en vacker ask med exklusiva, mörka chokladpraliner att långsamt njuta av. Alla tänkvärdheter o h märkvärdigheter om livet och döden och alltihop, de behöver man tid för att verkligen sjunka ner i.
Jag brukar läsa snabbt, men här läste jag väldigt långsamt. Och jag önskar bara att läsningen hade tagit längre tid.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nu vet vi vad djuren försöker säga.

Sven Erik Karlsson, 22 oktober 2020

Mycket bra! Långt över förväntan. En sådan beläst författare. En lärobok som många borde läsa! Nu förstår vi att djur och växter deltar i det stora samtalet.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Faktaspäckat om den nära naturen

BJ, 26 januari 2022

Nina Burton renoverar ett sommarhus och skriver om den nära naturen med lågmält poetisk blick. Många gånger är beskrivningarna gulligt antropomorfa: "Hannarna smekte försiktigt honornas antenner till de fick ett livligt ja, och efteråt vilade de länge intill varandra" skriver Burton till exempel om solitärbinas parning med en Bamseinspirerad metafor. Denna vardagsnära "nature writing" blir utgångspunkt för lärda men en aning långrandiga associationer till litteratur och naturvetenskap. Det är intressant men alltför ostrukturerat som populärvetenskap. Tyvärr är det också alltför faktaspäckat för att vara riktigt bra essäistik, och det sammanfogande temat i varje essä något för enkelt: ekorren är envis, biet dansar, myran är flitig och vattnet är grunden för allt liv. Som helhet en trevlig läsning som kanske inte stannar i minnet någon längre tid.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Snälla! Läs den!

Stig L Grasser, 10 augusti 2021

Nina Burtons bok var en fantastisk läsupplevelse som resulterade i att jag skaffade mig fler av hennes böcker!
Den innehåller ett myller av spännande, för mig, nya kunskaper; rena guldgruvorna, som i sin tur leder oss in på nya tankar om vår verklighet. En annan fördel med Burtons bok är även de rikt tilltagna litteraturhänvisningarna för oss som vill lära oss mer.

När jag läste hennes bok fick jag ofta tankarna på Henry David Thoreau's amerikanska klassiker (kanske deras enda) 'Skogsliv vid Walden', eller rätt och slätt Walden som för några år sedan kom i en välbehövlig och, inte minst, komplett nyöversättning.
Båda dessa läsäventyr rekommenderas på det varmaste. Du kommer inte att ångra dig!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jag rekommenderar den varmt till alla!!

Anita Laine Stengård, 4 mars 2021

Boken är en otrolig introduktion och ögonöppnare till den intelligens och klokskap som alla livsformer på vår fantastiska planet besitter. Jag skulle önska att boken blev lärobok på högstadie- och gymnasienivå. En mycket fascinerande skönlitterär läsning!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej