Du är här: Start / Betyg & recensioner / Svenska Akademiens ordlista över svenska språket
Betyg & recensioner för

Svenska Akademiens ordlista över svenska språket (Inbunden)

Kundbetyg 5

(103 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

SAOL har blivit politisk korrekt

Stig Majnéus, 23 april 2015

Denna upplaga är, såvitt jag förstår, den första i historien som har infört politiskt korrekta pekfinger med anvisningar om vilka ord som är "olämpliga" att använda.

Jag anser att det är en skandal!

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra att ha när man löser "9":an i SvD

Agnes, 27 september 2016

Eftersom SvD:s konstruktör av ordspelet "9:an" använder sig av 14:e upplagan av SAOL är den ovärderlig. Visserligen tycker jag att det är tråkigt att vissa ord som fortfarande används tagits bort och andra kommit till t ex gitarrhjälte. Löjligt ord enligt min mening.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En klassiker

Lennart Andersson, 8 januari 2016

Svenska akademiens ordlista är en klassiker, som knappast behöver kommenteras, nu bättre än någonsin. Nästan en nödvändighet för en läsande och skrivande person även i it-åldern.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nödvänndig hjälpreda

Nils Hallerby, 8 maj 2015

Ingen svensk hur "svensk" som helst kan allt om språket, därför behöver man ha den assistent och vägledare till hands

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

SAOL

Gudrun Kron, 12 februari 2021

Har under mina drygt 70 år slitit ut mer än en SAOL. Har även i mitt arbete som lärare lärt ut nyttan av att nyttja ordlistor för att söka ordens ursprung, betydelse, stavning... Nya ord tillkommer hela tiden, men en fysisk bok är alltid att föredra, för mig, framför datorn.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett måste i varje besserwissers bokhylla

Anders B Weiborn, 25 november 2015

Den här boken måste man ha om man vill handskas med det svenska språket. Den är ovärderlig

Billigt pris och snabb leverans från bokus.com

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

I alla hem

P-son, 19 oktober 2015

En nödvändighet för den som är intresserad av ord i allmänhet och svenska i synnerhet. Berikar, förklarar och gör orden levande.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

SAOL

carl henrik svenstedt, 15 juni 2015

En av Sveriges oumbärliga böcker, en examenspresent för livet! Den nya utgåvan är dessutom vacker. En god regel ska följa gåvan till en ung människa: Slå upp ett ord om dagen, bygg ett språk! CHS

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vart tog varningssignalen äv vägen?

Håkan Hagwall, 22 maj 2015

Det är beklagligt att varningssignalen äv ("väljes i andra hand") har försvunnit. Att man till exempel inte varnar för böjningsformen stödjer och glädjer, som fortfarande bör undvikas av en skribent som vill vara säker på att inte genom språkliga detaljer störa läsningen.
Därför kommer jag att rekommendera elever med inriktning på professionell skrivning att i liknande fall kolla med den tidigare upplagan.
Håkan Hagwall

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej