Du är här: Start / Betyg & recensioner / Allt jag fått lära mig
Betyg & recensioner för

Allt jag fått lära mig (Inbunden)

Kundbetyg 5

(124 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Intressant och välskriven.

Anders Holmström, 29 maj 2019

Fascinerande beskrivning av en uppväxt i en trång sekt och den svåra vägen ut för att erövra ett eget liv. Fantastisk läsning, spännande som en deckare. Rekommenderas till alla!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Betyg: 4 av 5.

Britt-Marie Kullin, 24 april 2019

Allt jag fått lära mig av den amerikanska författaren Tara Westover är en mycket intressant och berörande bok. En väldigt bra skildring av en familj som lever nästan helt utanför samhället, som mormoner, fundamentalister, och survivalists. Man får följa en ung kvinnas liv och kamp för att få bli en del av samhället utanför, och att få gå i skolan.

Boken är mycket välskriven och rörande. Och jag kan verkligen varmt rekommendera den.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gripande uppväxtskildring

Evas bokhörna, 11 mars 2020

Gripande och samtidigt fascinerande historia om en flickas uppväxt i en starkt fundamentalistisk mormon-familj, och hur hon mot alla odds lyckas bryta sig loss i tonåren, börja i skolan (vilket hon undanhållits under hela sin barn- och ungdomstid) och så småningom även doktorera. Det skär i hjärtat att läsa om hur hon vill vara sin våldsamma familj till lags samtidigt som hon törstar efter ett liv som alla andra, med vänner, pojkvänner och studier. Hur hon slits mellan allt hon hört som barn om hur Gud styr världen och att man till exempel aldrig ska gå till läkare, och den världsbild hon tar till sig på universitetet. Man blir förfärad över att barn kan växa upp på detta sätt I dagens samhälle, och samtidigt väldigt glad över att huvudpersonen i boken faktiskt tar sig ur det hela. Ett plus också för att hon skriver om dessa händelser på ett väldigt nyanserat sätt. Man får inblick i såväl de goda som de dåliga sidorna hos alla parter.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hopp inte Hopplöshet

Vivi Elisabet Ringström, 6 februari 2020

Kunde denna flicka hitta sin identitet och kämpa för kunskap, så ger det hopp. Humor, skräck ,sorg och glädje genomsyrar boken. Kunskap och samarbete mellan människor är grunden för att komma vidare i livet, inte makt och pengar. Alla borde läsa denna bok och diskutera i klassrummen och bokcirklar och i Tv rutan.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gripande

Flodhästen, 2 februari 2020

En bok om att vara jagad av det förflutna, att tvivla på allt, även sitt eget förstånd. Om att bryta sig loss och forma sitt eget liv. En bok som inte kan lämna någon oberörd.

Jag tror det finns många familjer som Taras därute, fast kanske inte i lika fanatisk tappning. Många familjer där man inte låtsas om misshandeln, övergreppen, missbruket. Den som påtalar sanningen blir det svarta fåret, som Tara. Man behöver inte vara uppväxt på ett skrotlager och förvägrats skolgång för att känna igen sig i resan att börja ifrågasätta familjen, sitt förflutna, sin verklighet och i hur de man älskar kan ha så stor makt över en.

Innan Tara är 17 år har hon aldrig satt sin fot i en skola, aldrig hört talas om förintelsen lr andra kända historiska händelser. Trots den mindre gynsamma starten så tar hon sig ända in på Harvard. En bok som ger hopp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs den! Du kommer inte att ångra dig.

Agnes, 17 januari 2020

Tara Westover lyckas berätta sitt livs historia på ett genialiskt vis. Finns det sådana familjer undrar man? Hur är det möjligt? Kan det verkligen vara sant? Den här boken sträckläser man. Här finns allt.

En annan bok som jag kan rekommendera, som även den handlar om en mycket speciell uppväxt heter "Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt" av Gail Honeyman från Skottland. Här får du både skratt och gråt, fast du kanske sätter skrattet i halsen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastisk bok, dock inte representativ alls

Sofia S, 22 november 2019

Först vill jag lämna en brasklapp till er som vill läsa denna fantastiska, litterärt välskrivna bok, nämligen : den här familjens livsstil går väldigt stick i stäv med hur vi "mormoner" uppmanas att leva(som ni förstår är jag "mormon"). Inget av det här är typiskt för oss. Jag upplever mer att den här historien snarare är mer "typisk" för amerikanska extremfundamentalister och fanatiska "preppers".
Nåväl. Med detta sagt kan jag säga att denna bok är oerhört välskriven - man ser allt framför sig, och personerna är komplext skildrade - och OERHÖRT smärtsam. Jag kunde bara läsa den korta stunder i taget. Men detta gör inte boken sämre.
Så: underbar stil med en unik historia om ett ovanligt livsöde utanför både samhället och religionens mittfåra. För så är det: det här är allt annat än typiskt för oss "mormoner".
Läs boken, men ha detta i bakhuvudet så att missuppfattningar inte uppstår .

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stark uppväxtskildring

Gurra, 17 november 2019

Vilken kraft Tara har att kunna ta sig ur den destruktiva spindelväv som vävs runt ett barn i en dysfunktionell familj! Oerhört stark skildring av hur viktig skola och utbildning är för att man ska kunna förstå livet och världen.

Tara Westover har ett språk som fångar mig som läsare. Hon får mig att förstå den ensamhet och ångest som hon känner när hon inser att hon måste bryta sig loss från sin barndomsfamilj för att hon ska kunna leva sitt egna fria liv.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs!

Linann, 25 september 2019

Helt otrolig berättelse som bygger på verkliga händelser. Hur kan man resa sig ur en sådan barn- och ungdomstid? Ett läsmåste.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej