Du är här: Start / Betyg & recensioner / Sune Jonsson : livstycken
Betyg & recensioner för

Sune Jonsson : livstycken (Inbunden)

Kundbetyg 5

(35 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Gripande Sverigeskildring

Margaretha, 26 april 2014

Jag blir alldeles varm inombords när jag läser denna bok. Jag förlorar mig långa stunder i enstaka bilder. Det är vemodigt, vackert och nära på samma gång. Så fantastiskt fint!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Unikt Tidsdokument

Jag började bläddra i boken "Livstycken" av Sune Jonsson. Boken hade jag nyss hämtat ut från posten. Jag började läsa sittandes utomhus i vårsolen på ett centralt kafé i Uppsala. Boken består av svartvita fotografier av mycket god kvalitet. Bilderna visar interiörer och landskap från Norrlands inland från i huvudsak 60-talet, då jag precis börjat realkolan. Ensliga gårdar med väderbitna brukare. Fattigdomen och den hårda kampen för tillvaron lyser ur bilderna, liksom gudstron. Gud blev fattigas enda tröst förutom att skaffa fler barn. På kaféet sprang hippa moderiktiga ungdomar fram och tillbaka med sina café latte. Kontrasten mellan bokens bilder och min omgivning kunde inte bli större. Jag kände vemod för de människor och miljöer i boken, som är borta för evigt och som Latte drickarna inte har en aning om och förmodligen inte heller något intresse av att känna till. Jag kommer att tänka på Anne Ragde's utmärkta bok "Jag ska göra ... Läs hela recensionen

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En svunnen tid

T, 19 augusti 2015

En annan verklighet. Vackra fotografier i en stor tjock bok som man kan ta fram då och då och bläddra i för att genast uppslukas av tidens gång. Människor som kommit och gått.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sune Jonsson: Livstycken

Bokslukare, 29 december 2014

En fantastiskt vacker bok!
Lågmäld. Tiden står stilla. Fotografen förmedlar sin medkänsla med människorna till läsaren på ett intensivt sätt. Man sitter andlös inför bilderna.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Min barndom

Ulrika Rask, 27 maj 2014

Jag är uppvuxen i det landskap som Sune Jonsson skildrar och det är som att komma hem igen - om än för att kort tag...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sune Jonssons Livstycken

Karl-Erik Johansson, 5 mars 2014

En underbar bok med dessa fantastiska bilder av en svunnen (?) verklighet. En viktig del i vårt historiska arv som bara kan överföras genom bilder och berättelser. I detta fall ger bilderna också ordlösa berättelser.
Rekommenderas.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

fantastiska foto

Eivor Israelsson, 4 mars 2014

Som jag förutsett fann jag fantastiska fotografier från en epok som nu tycks mer avlägsen än antalet år som förflutit - detta beror åtminstone delvis på det svart-vita uttrycket. Underbar bok för en utflyttad norrlänning född i slutet av fyrtiotalet!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stort urval av fotografier från landsbygden.

Jonny Hylander, 27 februari 2014

För de som är intresserade av Sune Jonssons arbete och hur Norrlands (och med några bilder från Finland hur dess) landsbygdsbefolkning hade det på i huvudsakligen 60-talet är denna bok ett mycket värdefullt dokument. Inga andra bilder från Sune Jonssons produktion finns med.

Boken i sig själv är inbunden och har ett långt förord på sedvanligt pratigt "konstvetenskapligt" sätt. Kanske hade denna text vunnit på ett mer faktainnehåll och en social och ekonomisk beskrivning av Norrlands inlandsbefolkning. Dock innehöll texten några guldkorn och gav mig en ökad förståelse för Sune Jonssons dokumentation och arbete.

Sune Jonssons bilder är till stor del porträtt i den miljö dessa människor levde. Bildtexterna anger årtal, plats och namn på personen. Insprängt är några få textcitat av Sune Jonsson.

Boken är till formatet stor, många sidor och inbunden, större än vad jag trodde. Jag blev överaskad när jag öppnade p... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ovärderligt tidsdokument

Bernt Lindfors, 23 februari 2014

Fantastiska foton i kombination med tillhörande text. Klart ställningstagande av Sune Jonsson, varje foto har en inbyggd historia om utvecklingen av Sveriges landsbygd från 50-talet och framåt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej