Du är här: Start / Betyg & recensioner / Nordisk kokbok
Betyg & recensioner för

Nordisk kokbok (Inbunden)

Kundbetyg 5

(12 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Matvanor i Norden

Fortfarande nyfiken, 18 september 2018

Man känner igen många av recepten i boken och inser att man ätit en del olika saker under en livscykel.
Så ur den tanken växer idéen vad vill jag laga / äta igen. För många saker i boken är sådant som ens mor och hennes jämnåriga lagade. För att inte tala om ens mor- och farföräldrar. Och många av dessa recept
använder man fortfarande själv som grund för något annat.
Ger också idéer om vad man kan tänkas äta i andra nordiska länder när man är på besök.
Rekommenderar receptet på våfflor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

kulinariska klurigheter

Grönis, 24 april 2018

Mycket snack och lite verkstad. För få recept. Men intressanta jämförelser mellan de olika nordiska köken och dess historia. Är väl egentligen en akademisk avhandling. En riktig tegelsten. Det finns bättre kokböcker för de olika nordiska länderna, men då oftast på engelska med dess märkliga mått och vikter. Tar man sig igenom denna bok inser man hur de olika köken hänger ihop beroende på om man befinner sig i norr eller söder. Födan har ju alltid bestått av vad man kan odla eller hålla som boskap, eller fånga i hav, älvar och sjöar samt vilt i olika marker, vilket skiljer sig markant beroende på vilken longitud och latitud man befinner sig på och vilka utomnordiska länder vi gränsar till och påverkas av.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Trevligt att hitta en önskad bok!

Vivi Ebba Birgitte Holst, 2 januari 2018

Jag gav boken i julklapp till min svärdotter och hon blev mycket glad , rent av begejstrad! Men väldigt tung och svår att hantera i köket !

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kokbokens familjebibel

Margaretha Sundqvist (Uttran), 28 december 2017

Riktigt roligt att kunna baka och koka min barndoms mat igen.
Vad trött jag är på alla "moderna" kokböcker. (utan smör, utan kött, utan vetemjöl) Den här kokboken har det mesta. Den känns som en historibok och ibland måste man titta bakåt för att kunna gå framåt.

Dessutom har den också våra grannars recept.

Magnus Nilsson säger att han hade samlat recept till kokboken. Inte att recepten måste se ut så här. Märker att mina recept på bland annat blodpalt och blodpudding är annorlunda. Att mina köttbullar ser helt annorlunda ut med ingen fläsk bara ren och älgkött. Det har inte något med denna kokbok att göra.

Riktigt glad blev jag i denna kokbok. Njut, läs och begrunda.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den här kokboken har allt...

-, 21 november 2017

Spännande att läsa om bakgrunden till olika råvaror och rätter. Lika mycket historiebok som receptsamling.
ett måste i din kokbokshylla

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En klassiker!

Resville, 21 september 2017

Wretmans Husmanskost och Nordisk kokbok är de två viktigaste böckerna om svensk matlagning! Hurra! Nordisk kokbok är i samma liga som Julia Childs!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mycket uppskattad!

Sofia V, 24 januari 2018

Vilken lycka! Har endast sett denna på engelska förut, jätteroligt att den går att läsa på svenska nu! Uppskattar att boken sätter recepten i relevant kontext med hjälp av historia, det gör det ännu mer intressant. Har även gett bort till ett par nära vänner som är lika matlagningsintresserade, och det gick hem med förtjusning

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ångrade omedelbart köpet

Magnus Ringman, 18 september 2017

Tror att det står bortåt 300 kokböcker hemma i biblioteket. Nordisk kokbok, den lät spännande. Beställde. Öppnade - och blev genast besviken.
Lunnefågel. Känns inte så relevant i ett skånskt kök. Och de svenska rätterna? Gamla klassiker som du redan har massor med varianter på, skomakarlåda är ett exempel.
Lägg därtill få fotografier - en bra kokbok ska spraka av bilder - men i Nordisk kokbok har det inte lagts någon krut på det. Text sida upp och sida ner.
Ett ambitiöst projekt, javisst, det kan vi inte ta i från Magnus Nilsson. Det lustiga är att författaren själv dissar sitt projekt i förordet till boken. Det saknas en gemensam nämnare mellan de nordiska köken.
Så sant, Magnus Nilsson.
Det saknas inte bara en gemensam nämnare. Den här boken saknar relevans.

1 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej