Du är här: Start / Betyg & recensioner / Etiken
Betyg & recensioner för

Etiken (Inbunden)

Kundbetyg 4

(8 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

En västerländsk Buddha

Alfred, 16 mars 2008

Ett enormt mäktigt intellekt som kommit till ovärderliga insikter. Spinoza förtjänar verkligen att uppmärksammas. Detta är rationalism när den är som bäst.

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bevis som inte håller

Ronnie Kron, 4 december 2003

Med sin bok Etiken försökte Spinoza att med geometrisk precision beskriva och bevisa vad gud är och hur vi som människosjälar och -kroppar förhåller oss till gud och till varandra. Han visar i boken på viss insikt i hur de mänskliga handlingarna, drifterna och känslostämningarna fungerar, men hans bevis håller ofta inte för en noggrannare granskning. Han sätter i början av boken upp förutsättningar och definitioner som sedan resten av boken bygger på, men när man som läsare inte är överens med författaren om delar av början blir resten emellanåt meningslöst. Boken är lite omständig och det känns som att Spinoza upprepar sig flera gånger. Han har några riktigt bra idéer och slutsatser, men med hans tillvägagångssätt kan man bevisa i princip vad som helst.

Han gick till stor del sin egen väg och bröt bland annat mot den samtida accepterade bilden av gud, men hans Etiken är inte speciellt övertygande.

1 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej