Du är här: Start / Betyg & recensioner / Radetzkymarschen
Betyg & recensioner för

Radetzkymarschen (Inbunden)

Kundbetyg 4

(6 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Tänkvärd skildring av sönderfallets mekanismer

Karl, 19 augusti 2018

Romanen ger en inblick i hur det Habsburgska kejsardömet, lett av den åldrande Franz Josef, obönhörligt gick mot sitt sönderfall. Berättelsen illustrerar på ett tankeväckande sätt hur otidsenlig militarism, titelsjuka och hierarkisk samhällsstruktur i kombination med svårigheterna att hålla samman imperiets olika nationaliteter, språkgrupper och samhällsklasser leder mot imperiets upplösning.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett imperiums upplösning

Roger Teréus, 23 februari 2018

Det viktigaste i boken är som jag ser det den oerhörda tilltron till Franz Josef, och som en följd av denna det konservativa samhällets krampaktiga bevarande. Bilden av en armé i upplösning blir också klar och när kriget kommer och med det så småningom freden faller korthuset ihop. Upplösningstendenserna som som var helt uppenbara, men tillbakahållna av dyrkan av Franz Josef. Det som en gång varit ett imperium blir efter hans död och genom fredsslutet en massa småstater. Bakgrunden till detta har Joseph Roth tecknat med stor inlevelse i sin skildring av tre generationer i detta sönderfall. Kort sagt en lysande roman.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Inte så rolig historia

Frank Grenehed, 21 februari 2018

Boken är bitvis intressant men något överarbetad. Gillar man kejsar Frans Jozef finns det en del att hämta men inte så mycket.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej