Du är här: Start / Betyg & recensioner / Om könets existens : tankar om den nya synen på kön
Betyg & recensioner för

Om könets existens : tankar om den nya synen på kön (Inbunden)

Kundbetyg 4

(51 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

För den som tycker att cis-begreppet skaver.

Anna, 19 april 2021

Ekis tar upp väldigt många aspekter av sitt ämne, och argumenterar som hon alltid gör rappt, drastiskt och smart ironiskt. Just ironin är något som jag tror kommer stöta sig med många (speciellt i bokstavlighetens tidevarv) men som jag själv kan uppskatta. Kanske är just mångfalden av perspektiv och infallsvinklar både bokens styrka och svaghet. Den visar på ämnets komplexitet samtidigt som den gör läsarens egen förmåga att orientera sig särskilt viktig. De halsbrytande kasten är i och för sig karaktäristiskt för Ekis stil, samtidigt öppnar den för en del onödiga missförstånd, och jag tror inte Ekis i detta ämne har råd att räkna med en särskilt välvillig läsning. Skulle vilja föreslå en läsordning som börjar med kapitlet om begreppet cis-kvinna, vilket var särskilt intressant för en som länge känt att av alla begrepp skaver det ordet mest med en feministisk analys. Att att vara cis-kvinna skulle vara ett privilegie är bara en sannin... Läs hela recensionen

20 av 22 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En saklig röst i debatten

H, 20 april 2021

Överskådlig och lättillgänglig bok om den nya synen på kön som en självvald identitet snarare än en materiell verklighet. Många har gått från att prata om kön till att prata om "könsidentitet", utan att detta skifte har diskuterats i någon större utsträckning. Vad får det för konsekvenser för kvinnorörelsen när man inte kan enas om vad en kvinna är? Kajsa Ekis Ekmans bok går igenom hur man har sett på kön genom historien, pekar på hur ofta den nutida, "moderna" synen på kön istället är bakåtsträvande och fylld av stereotyper, och ifrågasätter hur inkluderande det egentligen är att kalla kvinnor för "icke-män" eller "livmoderbärare". Ett välbehövligt sakligt bidrag i debatten om kön och jämställdhet.

19 av 22 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bidrar till en mer rättvis bild av transvården

Robin, 17 april 2021

Intressanta tankar om vår förändrade definition på kön och dess konsekvenser. Även härligt att se denna synvinkel på transvården uppmärksammas mer. Jag är glad över att Ekman och andra bidrar till att ge en mer komplett bild av hur det är att leva som transperson samt konsekvenserna av könsbyte. Rekommenderar alla att läsa den! Mvh transperson

16 av 18 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Viktig

Ellan, 19 april 2021

Boken är ett intellektuellt och viktigt teoretiskt inlägg i en debatt som snarast kan betraktas som ett minfält. Vi måste kunna diskutera teorier om kön.

15 av 17 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lyfter förbisedda perspektiv

A, 1 maj 2021

Mycket bra och skarp inledning, lite väl många spridda källor i mitten. En del s k cherry - picking av de värsta exemplen i mitt tycke, vilket inte är helt relevant för sakfrågan. Strålande analys och avslutning. Det finns ingenting fobiskt med denna bok, tvärtom lyfter Ekis Ekman upp andra typer av berättelser från transpersoner och deras närstående än den närmast formstöpta mall som samhället presenterar. Men framförallt är detta en djupdykning i "konceptet" kvinna, vem som definierat och definierar det och varför. Rekommenderas till alla oavsett hur polariserad debatten än blivit.

12 av 14 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Om det ser ordet "transfobisk"...

Whorphan, 8 maj 2021

...i en negativ recension så ignorera den. Läs boken och bilda dig en egen uppfattning. Mycket av kritiken som påstås vara "faktafel" är endast ideologiskt motiverade känsloargument. Följ upp källhänvisningarna och bilda er en egen uppfattning.

9 av 10 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En modig bok

Mats Bladh, 18 maj 2021

KEE har skrivit en modig bok. Hon gör en grundläggande kritik av den nya synen på kön som grundar sig i transrörelsens definitioner. Istället för kvinna-man får vi då cis-trans. För detta har hon fått spott och spe av RFSL och andra tyckare. Men Ekman är inte transfobisk, men kritisk mot pubertetsblockering och framförallt att före detta män löser upp kvinnors sammansatta erfarenheter av biologiskt kön + underordnad könsroll. Boken är ett försvar av feminismen.

9 av 11 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Klargörande och angelägen

Bengt Midgren, 17 maj 2021

Jag tror att innehållet kunde ha koncentrerats till kanske halva sidantalet. Men då hade det ju inte blivit en bok. Och inte ens en lång kulturartikel hade varit lång nog för detta angelägna ämne. Först nu börjar jag förstå genusbegreppet. Och har mindre förståelse än någonsin för hur transaktivisterna har lyckats kapa åt sig rätten att bestämma vad man ska få lov att prata om. Ta dig tid att läsa denna klargörande bok.

9 av 11 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En ögonöppnare

Lena Wallin, 5 juli 2021

Kajsa Ekis Ekman har verkligen slagit hål på alla uppblåsta "sanningar" som så många ungdomar, i tider av psykisk ohälsa och identitetspolitisk övertro, har pådyvlats.

Att politiker och makthavare har låtit sig luras - på grund av ren okunskap men antagligen också för att de vill visa sin välvilja och handlingskraft - är bara sorgligt.
Om de hade kunnat läsa "Om könets existens" tidigare, så skulle de ha kunnat stoppa detta förödande experiment som våra ungdomar utsätts för.

Jag hoppas att alla berörda läser boken och att det blir ett slut på en affärsidé som slår det mesta vad gäller cynism och utnyttjande av unga människor och deras föräldrar som befinner sig i en mycket utsatt situation.

6 av 10 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej