Du är här: Start / Betyg & recensioner / Djurens förintelse : människans nazism mot andra arter

Grundligt och välskrivet.

Dan Johannes Eklund, 13 oktober 2016

Nu har jag tagit mig igenom denna grundliga och välskrivna bok om likheter(och skillnader) mellan nazismen på 30- och 40-talet, och det förtryck som genomsyrar vårt förhållande till andra arter.
Jag har lärt mig mycket, inte minst om nazismen. Men även om mekanismerna bakom dagens djurförtryck, trots att jag har vana vid att reflektera kring djurrätt.
Då jag läst de flesta av Pelle Strindlunds tidigare utgivna böcker var förväntningarna höga. Och boken lever verkligen upp till de förväntningarna!
Jag ser den som en vital del i debatten och arbetet med att sprida tanken om djurs rättigheter och vårt förhållningssätt till dem. Förhoppningen är att många på ett eller annat vis kommer få ta del av innehållet.
Efter att ha hört författarna prata om boken på Youtube, i poddar och i radio kan jag bara konstatera att de som personer och vänliga rebeller är fantastiskt fina ambassadörer för tanken om djurs rättigheter!

Läs den! Själv, eller kanske i bokcirkelform!

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant om psykologiska mekanismer

Samuel Skånberg, 28 augusti 2016

Jag tar med mig många saker från att ha läst djurens förintelse. Dels så har jag lärt mig ännu mer vidden av förintelsens grymheter och hur synen på judar, romer, personer med intellektuella funktionshinder hade växt fram under lång tid. Jag har också lärt mig om hur utbrett och grymt djurförtrycket är inom livsmedelsindustrin men kanske speciellt i djurförsöken.

Jag har alltid haft svårt för den undervisning jag fått i skolan om förintelsen, för lärarna verkar handfallna inför hur människor kunde bete sig så grymt mot andra. Skolan tycker jag har förmedlat en tanke om att tyskarna just under andra världskriget var "onda människor". Men det hjälper inte förståelsen av hur Hitler kunde komma till makten och hur nazismen kunde accepteras av vanligt folk. Jag utrustades inte med vertyg för att förstå hur människor i grupp fungerar, vilka psykologiska mekanismer som kan göra att människor "ser åt andra hållet" när de antagligen ... Läs hela recensionen

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Respektfullt och fascinerande om allvarligt tema

Martin Smedjeback, 9 augusti 2016

Nazismen ses ofta som ren och skär ondska. Många tror att nazisterna måste ha varit sjuka i huvudet eller sadistiskt lagda. Men denna bok visar att många som var kuggar i det fruktansvärda nazistiska maskineriet var helt vanliga tyskar som gick till sitt kneg. De var varken sadister eller psykiskt sjuka. Men hur kunde de då stå för ett av de värsta folkmorden i vår historia? Eftersom deras samhälle genomsyrades av en nazistisk ideologi som försvarade och förklarade varför arier var överlägsna och att andra folk därför kunde behandlas som billiga resurser eller ohyra.

Kan något lika allvarligt hända även i vår tid och i vårt samhälle? Författarna visar övertygande att dagens djurförtryck försvaras, förklaras och utföras med tankar och praktiker som på många sätt liknar de som användes inom nazismen. Denna typ av jämförelser för alltid med sig en risk att en sida eller ett folk enbart används som ett medel för att lägga fram e... Läs hela recensionen

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En ögonöppnare

Jag lärde mig oerhört mycket om förtryckets ansikte, både när det riktas mot människor eller andra djur. Vare sig människor eller djur förnedras av att man uppmärksammar den taktik förtryckaren använder sig av för att rättfärdiga sina handlingar. Jag har tvärtom fått en fördjupad förståelse och avsky för nazismens industriella iscensättande av massmord och den ideologi om härskarens rätt, ja till och plikt, att utöva våld mot dem som klassats som lägre stående. Och att detta liknar vår sätt att rättfärdiga vår industriella behandling av djur står alldeles klart när man har läst boken. Omskakande, upprörande och alldeles, alldeles sant.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tack Pelle och Henrik!

Läsning som överträffade min vildaste fantasi. Livsöden människor och andra djurarter erfarat som berör väldigt starkt tas upp och för på så sätt deras historia vidare. Tack för ett gerdigert arbete som ger oss läsare otaligt med information att ta med oss i målet att upphöra förtryck i alla dess former. Efter att läst boken känns tanken på alla människans offer ofantligt viktigt att stå upp för och hjälpa. Boken rekommenderar jag helhjärtat och känner på mig att jag själv kommer läsa den mer än en gång!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs och begrunda!

Hans Hedström, 10 mars 2017

Det handlar om djurens förintelse. De som använder uttrycket "djuriskt beteende" i en negativ bemärkelse borde tänka om och säga att djuren använder sig av ett "mänskligt beteende" när de jagar och dödar andra levande varelser. Djuren kan åtminstone skylla på sitt behov av mat, för oss människor finns andra alternativ.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Detta är sanningen! Hur många kan ta den till sig?

Britt Lundkvist, 23 augusti 2020

Jag förordar "Djurens förintelse" som kursmaterial fr o m Lågstadiet/Mellanstadiet! Barn som fortfarande har hjärtat öppet kan bli lärare för sina föräldrar. Starta Studiecirklar med denna Kursbok!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Moraliskt/etiskt HEDERVÄRT!!!

Christian Clausen, 14 juli 2017

Underbart att det finns människor som dessa författarna, som verkligen sätter fingret på hur den mänskliga arten fungerar...!!! Jag håller med till 100%!!!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej