Du är här: Start / Betyg & recensioner / Landet som inte längre är
Betyg & recensioner för

Landet som inte längre är (Inbunden)

Kundbetyg 5

(50 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

En vemodig bildbok.

Jonny Hylander, 17 januari 2017

För oss som bor på landet och har bildböckerna av Sune Jonsson i vårt minne är Peter Gerdehag en dokumentalist som för traditionen med landsbygdens dokumentation vidare på ett värdigt sätt.

På en finstämt och vemodigt sätt beskriver han i bokens text och bilder några av de sista småskaliga mjölkbönderna i Småland. Vi som själva mjölkat kor vet vad det handlar om, ett dagligt slit utan slut. En bundenhet och ett beroende av djuren som få storstadsmänniskor förstår. Jag tror Peter Gerdehag på ett bra sätt tydliggör att det är bönderna som med djuren och sitt arbete skapat landskapet. Försvinner djuren och människorna försvinner fort det öppna landskapet och ersätts med skog. Tyvärr förstår nog inte länsstyrelsens hantlangare och djurtillsynspersonal från städerna detta när de med tumstockar i högsta hugg går till frontalangrepp mot det gamla bondesamhället.

Bilderna är så gott som genomgående i färg, trycket är perfek... Läs hela recensionen

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Djup inlevelseförmåga

Anita Kvist, 9 februari 2017

Fantastiska bilder och en text som visar på speciell iakttagelseförmåga. Under några timmar upplevde jag min positiva barndom på det Småländska Höglandet

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vackert

Marginalia, 5 mars 2018

Gerdehags bilder är fantastiskt vackra! Och texten likaså - trots att det är bilderna som är huvudsaken så berör orden på djupet, och tårarna rinner medan jag läser. Rekommenderas varmt.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Landet som inte längre är

Eva Christina Hjelm, 6 juni 2017

Har nu läst denna förtjusande bok. En epok i vårt landskap och yrke som tyvärr är på väg att försvinna. En mycket intressant och överskådlig bok, som tyvärr har lästs ut av mig nu - letar redan efter liknande litteratur. Dokumentärer och litteratur av detta slag skall vi värna om och vara tacksamma för att en del människor kan skriva.
Lätt-tillgänglig och överskådlig.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Landet som inte längre är

Dagmar Palmér (Kungsör), 10 april 2017

Genom ICA-kuriren fick jag se ganska många bilder ur "Landet som inte längre är". Då jag är ganska gammal, väckte dessa bilder minnen från min barndom. Det var orsaken till mitt köp av boken. Därefter beställde jag två ex ytterligare, som jag kommer att ge bort i present. Visst är det fina bilder!

Vänligen
Dagmar Palmér

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

underbar bok

Roffe, 10 april 2017

Peter Gerdehag har återigen lyckads fånga människor och natur med fantastiska bilder och en lättläst informativ text. En bok jag verkligen vill rekommendera.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

landsbyggden som försvann

En underbar bok så var det när jag växte upp på landet 1960-1970 talet det var en underbar tid som aldrig kommer tillbaks tyvärr

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Livets rotsystem

Bo Arne Samuel Ernstsson, 7 februari 2017

Boken beskriver själva livets rotsystem, som kämpar och övervinner förutsättningarna; och skapar en kvalitet och fruktbarhet i både landet och i människorna.

De första 20 åren av mitt liv hämtades min näring ur detta livets rotsystem, förgrenat mellan stenrösen och stenmurar i den erövrade småländska myllan, rikt uppblandad med kvarvarande knapelsten, en rest från den morän där kampen började.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mitt liv inom lantbruket

Owe Bennfält, 3 mars 2017

Fantastisk presentation av verkligheten i dåtidens lantbruk. Minnena väcks till liv igen.
Efter en vinterkurs på Skogs- och lantmannaskolan i Rättvik, 1955-56, började jag mitt yrkesliv, som lantbrukselev. År 1997 avslutade jag min verksamhet med att, under 14 år, ha varit länschef för Lantbrukets Avbytartjänst i Östergötland.
Under mellantiden har jag varit lantbrukselev, lantarbetare, ladugårdskötare och traktorförare på diverse gårdar. Därefter kontrollassistent och seminör i Östergötland och Hälsingland.

Med vänlig hälsning Owe

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej