Du är här: Start / Betyg & recensioner / Du sköna nya värld
Betyg & recensioner för

Du sköna nya värld (Pocket)

Kundbetyg 4

(41 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

En tidlös bok

Kallle H., 19 mars 2014

Svårt att tro att den här boken skrevs för snart 100 år sedan! Känns fortfarande fräsch ock aktuell.

Förordet av Göran Rosenberg känns däremot väldigt naivt och föråldrat. Att skriva att Orwells 1984 känns mindre trovärdig på grund av att vi aldrig kommer att bli övervakade på det sätt som beskrivs i boken får en att dra på munnen, när sanningen är att Storebror är så mycket effektivare än Orwell kunde föreställa sig.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En plan om dagens verklighet skrivet 1932

Stella Tormanoff (Stockholm), 16 juni 2018

Sir A. Huxley, bror till ideologen Sir Julian Huxley, skrev en plan med denna bok. Då kändes det som fiktion, men faktum är att bokens mest kända citater "Everyone belongs to everyone", "The one who is different is always alone" och "The greatest care is taken to prevent you from loving anyone" präglar vår vardag. Kastsamhället där övergång klasserna emellan (uppåt) är snart helt omöjligt, med en elitistisk diktatur som håller alla omedvetna om vad som är naturligt och inte är industriadelns dröm. Den drömmen börjar med Platon. Om man känner till hans så kallade humanism, hermetismen som grund till den falska vetenskapens offantliga makt, så är boken inte alls svårläst. Visst är den lite överintellektuell, men Sir A. Huxley skrev den knappast av ekonomiska skäl. Han tillhör den absoluta adeln och medfödda världseliten. Den som vill förstå mycket av dagens samhällsutveckling bör äga boken i pappersformat.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tankeställare

Markus E, 15 januari 2021

En bra bok som får en att reflektera över insikten i författaren om vad han ansåg framtiden såg ut i hans ögon. Får en verkligen att reflektera över en alternativ tid som var eller kunnat vara för mänskligheten

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra bok, dålig översättning

Phillew, 8 december 2020

Väldigt märklig översättning i vissa stycken. Tvingar en att läsa några meningar flera gånger bara för att förstå innebörden. Grym bok annars!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastisk

Inga Maria Bjerneby Häll, 24 augusti 2017

En fantastisk bok, skriven för mer än 80 år sedan. Ganska krävande att läsa med noggranna och detaljerade beskrivningar av laboratorier men ger otroligt mycket!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En unik bok

Människor bör läsa boken obligatoriskt en gång under livet. Den skrevs i 1932 och beskriver situationer som handlar idag. En underbar boken, absolut !!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Berättelsen är bra och i högsta grad tänkvärd. Vad som...

H. Larsson, 21 maj 2013

Berättelsen är bra och i högsta grad tänkvärd. Vad som drar ner betyget är Huxleys skrivteknik. 'Ungefär så här, kan en mening, uppdelad i en massa bisatser, se ut'. Otroligt jobbigt att läsa när man själv ej får sätta rytmen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En skönlitterär klassiker som är ett måste i allas...

Sebastian Lindqvist (Stockholm), 16 april 2013

En skönlitterär klassiker som är ett måste i allas hylla. Huxley har kommit närmare Orwell gällande dagens verklighet och många skulle behöva läsa denna under skoltiden för att lära sig kritiskt tänkande.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ständigt lika aktuell

F, 30 juli 2010

En av få dystopier från 1900-talets första hälft som fortfarande känns möjlig. Chockerande modern och skrämmande!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vad har jag missat?

Goodreads, 26 januari 2021

Förlåt men jag försökte vergen ge boken en chans efter att ha läst många recensioner. 100 sidor in och jag har fortfarande inte fått intresse. Vet inte om det är pga översättningen men boken har ingen röd tråd och är nästan grekiska för mig.

0 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej