Magnus boktips just nu:

Intelligent och underhållande brevväxling där inget är för stort eller för litet för att diskuteras: fotboll, konst och kultur, samhälle och politik. Man har aldrig tråkigt i dessa kloka personers sällskap och sträckläser gärna boken!

 • Att segra är banalt

  Carl Johan De Geer, Johanna Frändén | Inbunden 2021

  Under pandemins andra vår sitter en äldre äldre konstnär och brevväxlar med en sportjournalist som närmar sig medelåldern. Carl Johan De Geer befinner sig på Södermalm och blickar ut över Slussenbygget; Johanna Frändén har utegångsförbud i Paris. Deras yviga samtal spänner över generationer och geografi, från samhälls¿aktualiteter till det personliga. Fotboll och litteratur, feminism och Oscar Wilde. Vad tänkte Carl Johan om Vita havet under sin tid som elev på Konstfack på 1960-talet? Och hur ser Johannas liv som Hemingway-kvinna egentligen ut?

  209

Charlottes boktips just nu:

Torsdagsmordklubben är en underbar historia om en grupp pensionärer på ett ålderdomshem i England som har en torsdagsklubb där de ses och löser gamla mord. Rätt vad det är så inträffar ett mord just i deras område och de är sådana stjärnor på att nysta i detta att de nästan hela tiden ligger ett steg före polisen till och med. Det här är en underhållande bok med mycket humor. 

Underfundig, underbart skriven och riktiga original till karaktärer! Absolutely outstanding!

 • Torsdagsmordklubben

  Richard Osman | Inbunden 2021

  Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

  198

Lisas boktips just nu:

Denna gång vill jag tipsa om Mats Jonssons fantastiska seriebok När vi var samer. Boken, som är en serieroman, utspelar sig på tre tidsplan och berättar historien om hans egen familjs okända samiska bakgrund.

Hur kommer det sig att familjens historia varit omgärdad av tystnad och där okunskap och glömska istället fått råda? I en tjock och maffig (sjukt snygg!) bok beskriver Mats med kunskap, värme och humor sin, och i viss mån hela Sápmis, historia.

Från första rutan är man som läsare fast! Kanske är När vi var samer Mats allra bästa bok och jag tror och hoppas att detta kommer att bli hans stora genombrott för den breda allmänheten.

PS! Även om det är en seriebok men en massa rutor så är det inte svårläst alls!

 • När vi var samer

  Mats Jonsson | Kartonnage 2021

  När Mats farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i farfaderns hem. Där ligger renmärkesbevis, brev från lappfogden i Västerbottens län och foton från renskiljningar. Det visar sig att Mats härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrakten. Varför har det varit hemligt? Varför slutade de vara samer? Och varför vet de så lite om sin historia?Mats Jonsson reser tillbaka i tiden, genom Sveriges, Sápmis och sin egen släkts historia i ett försök att öppna en lucka till sin egen bakgrund. Nitiskt researcharbete ger en bild av hur hans släkt stiger ut ur historiens skuggor i slutet av 1600-talet och bedriver renskötsel på sina lappskatteland i närmare 250 år, medan det svenska samhället ständigt rycker närmare. När Mats farfar växer upp och blir familjens siste renskötare, har skogssamerna berövats sin kulturella identitet och är på väg att begravas i svenskhet. Familjens okunskap visar sig vara resultatet av en medveten politik som svenska staten förde långt in på 1900-talet. Samtidigt som fjällsamerna tilldelades den förnedrande rollen som exotisk urbefolkning, skulle skogssamerna utplånas som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag. Det var meningen att de skulle glömmas bort.I När vi var samer fortsätter Mats Jonssons självbiografiska serieprojekt där han upptäcker sitt okända samiska ursprung. Boken blir både en fängslande släktkrönika och en bred, folkbildande skildring av det samiska folkets historia, från att Sápmi växer fram i Nordens norra delar till att svenskarna koloniserar området söderifrån och med olika strategier tvingar samerna att passa in i ett ständigt föränderligt Sverige.Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i sex kritikerhyllade serieromaner, senast Nya Norrland (2017). Han skriver också barnböcker, bland annat Blod i gruset (2019) om skotten i Ådalen. Mats Jonsson bor i Sandslån i Ådalen och har som mål att skildra hela sitt liv i serieform.

  199

Lottens boktips just nu:

Alla borde läsa Vem har sagt något om kärlek? Det är en personlig berättelse av Elaf om hennes egen frigörelse från hedersförtryck som varvas med fakta och intervjuer. Det är en stark skildring som ger en djup förståelse för hur hedersförtryck fungerar och att det absolut inte har med kärlek att göra. Läs!

 • Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.

  149