Ellinors boktips just nu:

Bröd och mjölk - Ett av mina bästa sommarnöjen är att lyssna på ljudbok medan jag plockar blåbär. Den här sommaren föll valet av lyssning på Karolina Ramqvists roman Bröd och mjölk. Den har beskrivits som en matroman, och ja, den handlar om mat. Men den handlar också om så mycket mer. Om tre generationer av kvinnor i ett förändringens Sverige, om kvinnlighet och om ensamhet. Maten är på samma gång något lustfyllt och något komplicerat, vilket säkert fler än jag kan relatera till. Extra plus för den fina inläsningen av Ellen Jelinek.

 • Bröd och mjölk

  Karolina Ramqvist | Ljudbok 2022

  I Bröd och mjölk skriver Karolina Ramqvist om en ensam flickas uppväxt fylld av doft, färg och smak. Det handlar om maten som lockar och skrämmer. Hon minns mandarinerna, det rostade brödet, hur ett av de första orden var Schwarzwaldtårta. Att en tallrik färdiggräddade pannkakor på diskbänken betydde att hon skulle vara ensam hemma. Hon minns sin mammas doft, sin mormors risgrynspudding och första gången hos pappan, hur han lagade en perfekt middag till henne.Vem var hon? Hur blev hon? Hon spårar sin uppväxt i minnena av människorna, och maten, den som kan fylla hela hennes sinne och samtidigt hotar att förtära henne. I centrum står matsalsbordet som gått i arv, ett bord tänkt för stora middagar, som hon oftast suttit vid ensam. Hon har tagit med sig det till ettan där hon ska bo, varannan vecka med sin lilla dotter.Allt hon vill är att överkomma besattheten vid mat - och laga en risgrynspudding som dottern ska vilja smaka.

  149

Magnus boktips just nu:

Februari 33 - Här skildras hur Adolf Hitler och nazisterna tog makten i Tyskland 1933. Tyskland gick då på bara ett par månader från att vara ett öppet samhälle och rättsstat till att bli en järnhård diktatur med rasismen som ledstjärna. Vi får särskilt följa hur de stora tyska författarna upplevde denna dramatiska tid. Så välskrivet att man läser med hjärtat i halsgropen fast att man vet hur det slutar.

 • Februari 33 : litteraturens vinter

  Uwe Wittstock | Inbunden 2022

  Det gick fort: februari 1933 var månaden då allt förändrades i Tyskland. Måndagen den 30 januari utsågs Adolf Hitler till rikskansler. Den judiske författaren Joseph Roth lämnade allt redan morgonen därpå och reste till Paris, men Thomas Mann var för stunden mer upptagen med att förbereda ett föredrag om Richard Wagner. Utifrån dokument, romaner och dagböcker kommer Uwe Wittstock nära de berömda tyska författarna. Dag för dag visar han hur Weimarrepublikens glansfulla litterära liv ödeläggs. Författarnas rädsla, beslutsamhet eller självbedrägeri framträder ur deras egna vittnesbörd. Vem anpassar sig efter den nya tiden, och vem måste fly för livet?På bara några vinterveckor förvandlas Tyskland till en diktatur, och tillvaron blir aldrig densamma för Bertolt Brecht, Erich Maria Remarque, Else Lasker-Schüler, Alfred Döblin -- eller för världen. Uwe Wittstock, född i Leipzig 1955, är författare, litteraturkritiker och journalist. Februari 33 -- litteraturens vinter har hyllats av en enhällig tysk kritikerkår och legat på Der Spiegels bestsellerlista -- en fackbok som går att läsa som en roman eller en thriller, högaktuell under det svenska valåret."Uwe Wittstock radar upp ett myller av människoöden och tillsammans bildar de en mosaik som visar upp ett historiskt skede i dess helhet (... ) i dessa valtider samtidigt en viktig påminnelse om hur hastigt vi kan bli av med rösträtt och rättsstat. För att inte tala om ett fritt kulturliv." Anders Q Björkman, Svenska Dagbladet."Det är en suggestiv bladvändare i en tid då mönstren går igen i vår tid. En allt mer överhettad propaganda som fördjupar sprickor och förhindrar kompromisser. Undfallenhet mot extrema politiska krafter. Växande hat mot minoriteter och en hotande ekonomisk världskris (... ) Lärdomen från Uwe Wittstocks bok är att förstå faran i tid, innan de som föraktar demokratin tar makten över dess institutioner." Björn Wiman, Dagens Nyheter."Jag kan inte läsa om denna avgörande månad utan att dra paralleller till samtiden." Kenneth Hermele, Sydsvenskan."... en riktig rysare (... ) Jag hade kunnat njuta av den hela tiden stegrande spänningen på ett helt annat sätt om det inte varit så att detta verkligen har hänt. I ett förflutet som så många inte har förmågan att föreställa sig." Cecilia Hagen, Expressen"Allt utspelas i ett ständigt nu, där ingen vet vad morgondagen kommer att föra med sig. Även om läsaren sitter med facit lyckas Wittstock skickligt återskapa något av dåtidens osäkerhet när historien ännu var oskriven." Niclas Sennerteg, Borås Tidning.

  249

Sonjas boktips just nu:

Bränn alla mina brev - Med en inlevelsefull och igenkännande inledning till boken, där jag fick läsa om den frustrerade föräldern, fick jag sedan gå mellan nutid och dåtid på ett fint sätt. Det är en nyfiken och samtidigt ganska vemodig ton i hela berättelsen, där man får följa hur kärleken kan ge upphov till livslånga draman för bokens tre huvudpersoner. Det är ett språk som är lika vackert som lättillgängligt. Läs den!

 • Bränn alla mina brev

  Alex Schulman | Häftad 2022

  Nyutgåvan av Schulmans hyllade och bästsäljande släkt¿roman innehåller unikt extramaterial med fokus på höstens stora biosuccé.Efter ett uppslitande gräl inser Alex Schulman att han bär på en vrede, ett odefinierbart mörker. Besatt av att ta reda på dess ursprung följer han ledtrådar som tar honom tillbaka till sommaren 1932 och vintern 1988 och de ödesdigra händelser som kom att förändra allt. Med hjälp av autentiska brev och dagboksutdrag avtäcker Alex inte bara århundradets triangeldrama mellan sin mormor Karin Stolpe, sin morfar Sven Stolpe och författaren Olof Lagercrantz, utan också dess oanade konsekvenser. Det är en gripande och djupt personlig skildring av passion och svartsjuka, och hur ett möte i det förflutna kan skapa svallvågor över årtionden.Romanen Bränn alla mina brev ligger till grund för höstens storfilm med Asta Kamma August, Bill Skarsgård och Gustav Lindh i huvudrol¿lerna. Denna specialutgåva innehåller filmrelaterat extramaterial och bjuder på unika inblickar i hur bok blir film.

  149

Lisas boktips just nu:

En verkligt spännande debut som välförtjänt blev nominerad till Årets bästa bok 2022. Den årliga efterlängtade fjällvandringen som de tre vännerna planerat för blir hastigt ändrad när en fjärde part följer med. Redan från början anar man oråd och vandringen utvecklas snart till en veritabel mardröm. Frågan är bara vem egentligen man kan lita på? En riktig sträckläsare som såklart också kan avnjutas i ljud.

 • Sarek

  Ulf Kvensler | Inbunden 2022

  Nominerad till Årets Bok 2022.Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part - Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken "jag känner igen honom". Vandringen utvecklas snart till en mardröm - att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

  229

Esbjörns boktips just nu:

Kärlek på svenska - Jag är långt ifrån ensam att ha läst och fascinerats av Marit Kaplas Augustvinnande Osebol, ett slags ”dokumentärlyrik” som bygger på intervjuer med människor i den värmländska byn Osebol. Stilen känns igen i nya Kärlek på svenska, men kanske att texterna denna gång är än mer angelägna. Vi får höra röster om kärlek från norr till söder, i alla åldrar. Det är en så oerhört drabbande bok om olika aspekter av Kärleken, som jag önskar kommer att läsas av många.

 • Kärlek på svenska

  Marit Kapla | Häftad 2022

  Augustprisvinnaren Marit Kapla som skrev Osebol är tillbaka med ny bok!Kärleken har måga ansikten. Förälskelsens berusning, vardagens omtanke och kanske ettliv i gemensam strävan fram till guldbröllopet och förbi. Men också sorgen i att bli lämnad, himmel och helvete i en destruktiv passion och förlusten när en älskad dör.I Kärlek på svenska berättar en rad människor i olika åldrar och med olika bakgrund öppenhjärtigt om kärleken i sina liv. De bor allihop i Sverige, från Ystad i söder till Karesuando i norr. Deras unika erfarenheter och formuleringar är kärnan i en drabbande skildring av kärlekens villkor i vår tid.Marit Kapla belönades med Augustpriset för sin debutbok Osebol, som har översatts till flera språk. Kärlek på svenska är ännu ett dokumentärt verk där olika röster tillsammans bildar en lyrisk helhet. Intervjuerna är gjorda av Staffan Julén till dokumentärfilmen med samma namn som boken.Röster om OSEBOL (2019):»Vad gör den här boken så medryckande och så underligt intagande? Det handlar nog just om att OSEBOL vittnar om helt vanliga livsöden.« NICCI GERRARD, THE OBSERVER »Jag är smått skakad över hur bra detta är.« GÖRAN GREIDER, EXPRESSEN »Det här är helt förtrollande.« ROOS VAN RIJSWIJK, NRC »En fantastisk bok, full av liv och dikt.« PETTER LINDGREN, AFTONBLADET

  309

Charlottes boktips just nu:

Att döda en härmtrast - Det är inte för inte som denna pärla blivit en av 1900-talets mest älskade och omdiskuterade romaner. Vilken läsning! Den framkallar så många känslor under läsningens gång att jag lämnas stum av beundran av författaren när jag läst sista sidan. Den ger en inblick i 30-talets amerikanska södern och trots att det jag läser är fiktion och utspelar sig för 90 år sedan slås jag av hur aktuell läsning det är, om moral, rasism och människors övertygelser. Jag vill rekommendera den till alla!

 • Att döda en härmtrast

  Harper Lee | Pocket 2021

  Det är 30-tal i en småstad i den amerikanska Södern, mitt under den stora depressionen. En ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en vit kvinna, och samhället vänder sig mot honom. Maycomb må framstå som en sömnig idyll, men under ytan är staden djupt splittrad av segregation och klassklyftor.Åttaåriga Scout är dotter till försvarsadvokaten som tilldelas fallet. Hatet som kokar i staden sipprar oundvikligen in i barnens värld. För Scout, som inte kan låta bli att blanda sig i de vuxnas angelägenheter, blir rättegången mot Tom Robinson det första mötet med samhällets orättvisor."Att döda en härmtrast" är en av 1900-talets mest älskade och omdiskuterade romaner. Den hör till de amerikanska klassikerna och finner ständigt nya läsare.

  79

Lottens boktips just nu:

Bara rumpor på camping - Annika Leone är tillbaka med Mira och hennes familj. Denna gång är det sommarsemester i husvagnen och som vanligt händer dråpliga saker som samtidigt är tänkvärda för både liten och stor. Om du inte har upptäckt dessa pärlor till bilderböcker kan jag varmt rekommendera även tidigare delar som alla har en härlig kroppspositivism, fantastisk humor men samtidigt tänkvärda situationer för alla åldrar.

 • Bara rumpor på camping

  Annika Leone, Bettina Johansson | Inbunden 2022

  Mira, mamma och pappa ska campa i familjens mysiga husvagn. Och de lyckas hitta en fantastisk plats precis vid sjön. Men när pappa vaknar så upptäcker han att de har sällskap av några typer som nästan ser farliga ut, de har motorcyklar och allt. En som trivs särskilt bra på campingen är katten Lakrits. Han träffar snabbt en ny vän! Men en dag hittar inte Mira Lakrits hur mycket hon än letar. Kan han ha gått vilse i skogen? Vem kan hjälpa henne att leta rätt på Lakrits?Bara rumpor-böckerna av Annika Leone och Bettina Johansson har blivit en riktig -- ja, så är det -- braksuccé! Både Annika och Bettina brinner för att visa kroppar så som de faktiskt ser ut. I Bara rumpor på camping visar de dessutom hur fel det kan bli när vi dömer varandra efter hur vi ser ut. Allt berättat ur Miras perspektiv, såklart!

  129